5 BİN YILLIK PANORMOS LİMANI BULUNDU

Orman Kampı açıklarında bulunan Tavşan Adası’nın etrafında tarihi liman kalıntıları bulundu.
Didim Orman Kampı açıklarında bulunan ve kıyıya yaklaşık 1 kilometrelik mesafesi olan Tavşan Adası’nın etrafını çevreleyen liman kalıntılarını yerinde inceleyen Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, İlçe Kaymakamı Halil Avşar, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, Milet Müze Müdürü Baran Aydın ile basın mensupları katıldı.

Deniz altındaki limanı yerinde inceleyen heyet, liman kalıntısının 5 bin yıllık olduğu ileri sürerek kalıntıyla ilgili çalışma başlatacaklarını belirtti. Adanın etrafında inceleme yapan heyet, Dernek Başkanı Şentürk tarafından, ada etrafında bulunan kalıntıların boyu ve derinliği ile ilgili bilgi verdi.

“Bölgede yeniden çalışma yapacağız”
Adanın etrafında bulunan kalıntılarla ilgili konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, yeni bir kalıntıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Tuncer, “Didim ilçemizde Tavşan Adası’ndayız. Keşif çalışmalarında açıkçası helenizm oryantasyon tarihini yeniden ele almamız gerektiğini düşündüğümüz bir resimle karşı karşıyayız. Burası M.Ö. 5 bin yılına dayanan kalıntıları bize resmetti. Bu kalıntılar kısmen su altında ve su üstünde olmak üzere, burada bir liman olduğunu bize anlattı. Liman, Minos kültürü, Minos medeniyetine ait bir yapı. Dolayısıyla bölge tarihinde Minos kültürünün etkisinin bölge üzerinde Didim üzerinde güçlü etkisini bize açıklıyor. Bu anlamda çalışmaları ve literatürün bize verdiği bilgiyi de göz önüne alarak çalışmaları yeniden başlatmak ve bölgede su altı kültürel turizmini canlandıracak bir rezonans etkisiyle bu bölgede yeniden çalışmalara başlamamız gerektiğine karar verdik” dedi.

Helenizm oryantasyon kültürünü yeniden ele alınacak

İl Müdürü Tuncer, bölgedeki kalıntıların özelliklerine de değinerek, “Tavşan Adası’nın 7-8 km açığına kadar liman kalıntılarını tespit ettik. 2,5 metreden 5 metre derinliğine ulaşan bir alan dağılmış durumda kalıntılar, burası bir deprem göçüğü ve muhtemelen Helenizm öncesinde meydana gelen bir deprem sonrasında su altında kalmış bir liman yapısı. Dolayısıyla bu bölge üzerinde söylüyorum, Minos uygarlığının etkisini biraz göz ardı etmişiz. Dolayısıyla bu buluntuların literatüre bu açından yeniden kazandırılması bölgede helenizm oryantasyon kültürünü yeniden ele almamız gerektiğini bize anlatıyor” dedi.

“Didim’in gerçek Panormos Limanı burası”
Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı ve aynı zamanda Didim Turizm Derneği Başkanı olan Mustafa Şentürk ise eşiyle tekne gezisi sonrasında ada etrafından denize girmesi sonucu kalıntılara rastladığını ifade etti. Şentürk, “10 gün önce eşimle birlikte buraya geldim ve burada denize girdim. Burada işlenmiş taşları gördüm. Araştırmalar sonrası Milet Müzesi’ne haber verdim. Bu bölgenin sonrada benim tahminine göre buranın Panormos Limanı olarak zikrediyorduk ama bu liman buranın tam karşısında buranın farklı bir boyutu var. Didim’in gerçek Panormos Limanı burası. Panormos güvenli liman anlamına geliyor. Başka yerlerde de bu isimler var ama bu bölgenin en stratejik alanı burası. İncelemelerimiz doğrultusunda burada bulunan taşları ölçtük. 3-4 metre arası uzunluğunda 50-60 cm arası genişliğinde tamamen yapma bir liman bunu Didim’e ve turizme kazandırmamız lazım. Didim’de yeni bir süreç başlamıştır. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde detaylı çalışmalar yapılacak. Bu konuda Milet Müzemiz ve İl Kültür Müdürlüğü olarak burayla ilgili çalışma yaparak Didim’in kültür hanesine ve destinasyonu olarak kazandırmamız lazım” ifadelerini kullandı.