APOLLON TAPINAĞI'NI KORUYALIM

Didim Kültür Mirası Koruma Derneği ve Dİdim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, Antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak ünlenen ve güneş, ışık, müzik ile kehanet tanrısı Apollon adına yapılan tarihi Apollon Tapınağı'nın korunması için birlikte çalışma vurgusu yaptı. Şentürk, Apollon Tapınağı'nda oluşan beşeri zararları önlemek için; "Kültürel ve tarihi değerlerimizi kaybetmemek için hep beraber çalışmalar yapmalıyız" dedi.

"Yarım saatlik iş için 4 yıl geçti"

Şentürk, Apollon Tapınağı'na akan su sızıntısı ile ilgili açıklama yaparak; "4 yıl boyunca Apollon Tapınağı'na su aktı. Suyun nereden aktığı belliydi. Almanya'dan arkeoloji ekibi geldi. Sismik araştırmalar yaptı. Aydın Büyükşehir Belediyesi de bu bölgede çalışmalar yaptı. 4 yıl süren çalışmaların sonucunda bizim basit bir çukurda bulduğumuz noktada akan su tespit edildi. Yarım saatlik yapılan çalışma sonrasında bu akan su kesildi. Yani yarım saatlik iş için 4 yıl geçti" ifadelerine yer verdi.

"Eserleri kaybetmeyle yüzyüzeyiz."

Şentürk, Apollon Tapınağı'nda etrafında bulunan taşlara sprye boyayla yazılan yazıların silinmediğini belirterek; "Apollon Tapınağı'nın çevresinde de sıkıntılar var. Tapınağın etrafını saran taşların üzerinde sprey boyalarla yazılar yazılmış durumda. Bu çirkin görüntünün artadan kalkacağı, yazıların silineceği söylendi ama halen duruyor. Tapınağın yanından geçen yol trafiğe kapanmadı. Resmi olarak yasaklanan yol, halen trafik akışına devam ediyor. Arabalardan çıkan eksoz gazı havadaki nemle birleşince mermer yüzeyleri ve freskleri ve tarihi sütunları karartıyorlar. Buna asityağmuru diyorlar. Tapınak içerisinde ve çevresinde bulunan resimler ve tarihi eserler tamamen siyahlaşmaya başladı. Bundan 30 yıl önceki ççektiğim fotoğraflarla şuan ki görüntüler arasında büyük ölçüde fark var. İlk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bu işe çözüm bulması lazım. Bu sıkıntılar giderilmedikçe 3 bin yıllık olan Apollon Tapınağı'ndaki eserleri kaybetmeyle yüzyüzeyiz. Kültürel ve tarihi değerlerimizi kaybetmemek için hep birlikte çalışmalar yapmalıyız" dedi.