DİDİM İÇİN ELELE VERDİLER

DİDİM TURİZM DERNEĞİ (DİTUR), SİYASİ PARTİ İLÇE TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELEREK; DİDİM'İ DE İÇİNE ALAN MANDALYA KÖRFEZİNDE, DENİZ PATLICANLARINA SÜRESİZ AV YASAĞI GETİRİLMESİ İLE İLGİLİ OLARAK DERNEK BİNASINDA BİR TOPLANTI DÜZENLENDİ.

Ak Parti İlçe Başkanı Maşallah Subaşı, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Nurettin Koçak, İyi Parti İlçe Başkan yardımcısı Erol Öktensoy, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Fikret Alkaya, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Aydın Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fatma Yazıcı'nın katılım sağladığı toplantıya DİTUR Dernek başkanı Mustafa Şentürk ev sahipliği yaptı.

Didim’de çevre ve denizin korunması için Didim Belediyesi meclisinde temsilcisi bulunan siyasi partiler; Didim Turizm Derneği’ne destek vererek, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmanın en güzel örneğini gösterdikleri toplantıda Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk Mart ayından bu güne kadar devam eden salgın döneminde tüm Türkiye’de olduğu gibi Didim’de de yaşanan sıkıntılara değindi.

Pandemi dönemi ile başlayan turizm sezonunda Didim’deki büyük otellerden bazılarının açılmadığını açılanların da %60 gibi bir doluluk oranı  ile çalıştığını, bu durumun çoğu çalışanı ekonomik olarak sıkıntıya düşürdüğünü belirtti.

Özellikle Almanya’nın Türkiye ile ilgili olarak sergilediği tutumun olumsuz olarak yansıdığını belirten Şentürk; "Didim’de deniz, güneş, kültür ve doğa turizmi çok önemli. Pandemi ile birlikte yaklaşan en önemli tehlikelerden birisi de denizlerin çöpçüleri diye tanımlanan Deniz patlıcan avının serbest bölgesi olması. Denizlerimizin temizlikçisi deniz patlıcanlarının yok olmalarına göz yumarsak, hızla kirlenen denizlerin kirliliğinin önüne geçilemez. Deniz patlıcanı avcılığının bu bölgede yasaklamak tek başına çözüm değildir.  Bu canlı türünün korunması gereken canlılar kategorisine alınması da gerekmektedir. Hem av yasağı hem koruma altına alınması ile ilgili başlatılan çalışmaların meclis gündemine de getirilesi için mecliste temsilcileri bulunan siyasi partilere çok iş düşüyor. Bugün buraya davet etiğimiz siyasi parti temsilcilerine teşekkür ediyorum" açıklamalarında bulundu.

BAŞKA DİDİM YOK. DİDİM HEPİMİZİN

İlk olarak konuşan Didim Ak Parti İlçe Başkanı Maşallah Subaşı; “Didim hepimizin, hep birlikte sahip çıkmalıyız. Konuyu dikkatle takip ediyoruz. Kaymakamlık ve ilçe tarım müdürlüğünden konuyla ilgili bilgi aldıktan sonra, Aydın milletvekillerine durumun önemi hakkında görüşlerimizi bildirdik. Denizlerimizin, doğanın ve çevremizin korunması siyaset üstüdür. Deniz patlıcanlarının av yasağı ve korunması alanında her türlü ortak çalışmada parti olarak destekleyeceğiz ve yanınızda olacağız. Birlik ve beraberlikle gerekirse Ankara’ya giderek sekiz vekilimizle konuşup, denizlerimizin temiz kalması için Deniz Patlıcanları için süresiz koruma almalıyız. Başka Didim yok. Ülkemize, çevremize, denizlerimize sahip çıkmalıyız” dedi.

DİDİM KONUM OLARAK EŞSİZ BİR COĞRAFYAYA SAHİP. EL ELE KORUYALIM.

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Nurettin Koçak da yaptığı konuşmada önümüzdeki ay 400 tekne ile başlayacak olan av serbestliğinin Didim'i de içine alan Mandalya Körfezi'nin geri dönülemiyecek zararlara yol açacağını belirtti. Bu duruma kesinlikle karşı olduğunu belirten Koçak; "Didim için alınan her olumlu kararın destekçisiyiz. Didim konum olarak hem tarihi yapısı, hem denizi, hem havası, hem kültürel yapısı, hem de turizm cenneti olarak eşsiz bir coğrafyaya sahip. Didim’e elbirliği ile sahip çıkılması gerekiyor. Bu konu üzerinde çalıştık ve Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’e dosya şeklinde sunduk. Avcılığın sınırlandırılması değil, bu canlıların kesinlikle koruma altına alınması için Didim'deki STK'lar ile imza kampanyası başlattık. Sonuna kadar destekliyoruz" açıklamasında bulundu.

BİRLİKTE HAREKET ETMEYE HER ZAMAN HAZIRIZ.

MHP İlçe başkanı Fikret Alkaya'da sözlerine Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk’e yapılan toplantı için teşekkür ederek başladı. Didim için her zaman ellerini taşın altına koyabileceklerini, Didim için alınan her olumlu kararın destekçisi olduklarını söyledi. Parti olarak çevre mücadelesini bir bütün olarak düşündüklerini, deniz patlıcanı avcılığını da bu kapsamda kabul ettiklerini ve Didim'de yaşayan herkes gibi denizlerin temiz kalması adına bu karar katıldığını belirterek birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ

İyi parti adına katılan Erol Öktensoy'da "parti olarak denizlerimizin korunması için bizlerde parti olarak elimizİ taşın altına koyarız. Yaşadığımız çevreyi korumak hepimizin görevi. Bu  konuyu hem kişisel hem de partimiz olarak önemsiyoruz. Genel merkez'de ve Aydın Milletvekilimizin bu deniz canlısının korunması ile ilgili bir yasanın hazırlanması durumunda destek veririz” dedi.

AKADEMİK BİR RAPORLA DESTEKLENMELİ

Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız; bu konunun çok önemli olduğunu, bunun mutlaka yasalarla ve yönetmeliklerle engellenmesi gerektiğini vurguladı. Bu çalışmanın siyasi boyutunun toplantıya katılan temsilcilerin bir araya gelerek yerelde çözüm için birlik beraberliğin sağlandığını belirtti. Bu konunun siyaset üstü olduğunu, akademik boyutta bir rapor için Ege Üniversitesi başta olmak üzere bu konuda çalışan akademisyenlerden de destek alınması gerektiğini belirtti. Kendilerinin de akademik olarak her zaman desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ

AKADEMİK BİR RAPORLA DESTEKLENMELİ

EKONOMİK GİRDİ, AVCILIK İÇİN MAZERET KABUL EDİLEMEZ.

(DİTUR) Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, ekonomik girdisine bakılarak avcılık için bir gerekçe gösterilemeyeceğini, Türkiye ekonomisine en büyük girdiyi sağlayan turizm sektörünün deniz kirliliğinden büyük oranda kaybedileceğini düşünerek bu mücadelenin Ege denizine kıyısı olan tüm ülkeleri kapsadığını belirterek  denize sahip çıkalım dedi. Denizlerimizin kirlendiğinde en büyük ekonomik gelir sağlayan turizmi kendi ellerimizle baltalayacağımızı belirtti. Yaşadığımız çevremizi birlik-beraberlik içerisinde korumamız gerektiğini, siyasi parti temsilcilerinin de bu konuda hem fikir olup destek vermelerinin sevindirici olduğunu ve toplantıya katılarak destek veren herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda meclisin açılması durumunda  Didim’de oluşturulacak bir komitenin akademik raporlarla birlikte  Tarım bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve  Aydın, Muğla milletvekillerini de bir ziyaretle bilgilendirip, tamamen yasaklanması konusundaki talebin tüm siyasi partilerin görüşü olarak  aktarılması gerektiğine karar verildi.