SAHİPSİZLİKTEN DOLAYI YIKILDI

Apollon Tapınağı’nın yanında yer alan tarihi iki katlı binanın duvarı, sağanak yağışa dayanamayarak yıkıldı. Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, restorasyon çalışması yapılarak yeni bir kimlik kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Didim’de son günlerde etkili olan yağışlara dayanamayarak yıkılan iki katlı bina öncen Rumlar zamanın hastane olarak kullanıldığı, günümüzde de kazı için çalışmalara gelen Alman Kazı Heyeti tarafından kullanıldığını ifade eden Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, “Dernek olarak 15 yıldır Apollon Tapınağı ve çevresini korumak için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
“Yeni bir kimlik kazandırılması gerekiyor”
Şentürk, “Apollon Tapınağı ve çevremizde bulunan ören yerleri ve bölgemizde bulunan kültürel değerlerimizle hassasiyet göstererek çalışmalar yürüttük. Didim’in gözbebeği olan Apollon Tapınağı ve çevresi aynı zamanda en büyük kültürel mirasımızdır. Eskiden Rumlar zamanında hastane olarak kullanılan bina, bakımsızlıktan, onarımsızlıktan ve sahipsizlikden dolayı yıkıldı. Hafta önce Apollon Tapınağı ve çevresinde gerçekleştirdiğimiz incelemelerde, duvarın bel verdiğini ve herhangi bir olumsuzlukta yıkılacağını gözlemlemiştik ama bu kadar erken değil. Geçtiğimiz gün yağan yağmur, saçak üzerinden suyu alarak bel arttırdı ve yağan sağanak yağışa dayanamayarak yıkıldı. Bu bölge ve binalar kutsal yol ile birlikte istimlak yapılmıştı. Kutsal yol üzerinde bulunan birçok bina yıkıldı. Yıkılan binayı uzun süre boyunca Apollon Tapınağında çalışma yapan Alman kazı heyeti kullandı. Bina sonrasında Kültür Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Kültür Müdürlüğü tarafından da herhangi bir şey yapılmayınca, Didim Belediyesi belediyeye tahsis edilmesini istedi. Belediye olarak çalışmalar yapılması için gerçekleşen yazışmalar da var, dernek olarak o süreci de takip etmiştik. Onun için o bina sahipsizlikten bugünkü hale geldi. Binada gerçekleşmesi planlanan çalışmalar sürüncemede bırakılmasıydı, bugün böyle bir şey yaşanmazdı. Bundan sonrası için çok hızlı bir şekilde duvarlarının yeniden yapılması ve restorasyon çalışması yapılarak yeni bir kimlik kazandırılması gerekiyor diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.