ŞENTÜRK, 2020 SEZONUNU DEĞERLENDİRDİ

Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, 2020 sezonunu değerlendirdi.
Şentürk, Pandemi gölgesinde geçen 2020 sezonunun küçük oteller için çok iyi geçmese de büyük otellerde yüksek oranda doluluk olduğunu belirtti.

“Bu sezonu Didim’i sevenler kurtardı”
Türkiye turizm sezonunun bu yıl dalgalı bir deniz gibi olduğunu betimleyen Şentürk, 11 Mart gününden itibaren Türkiye’yi etkisi alan koronavirüsün turizmciler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Şentürk “ 11 Mart günü Sağlık Bakanlığının açıklaması ile pandemi Türkiye gündemine girdi. Akabinde sokağa çıkma kısıtlamaları ve birçok yasakla birlikte uzun süre sürdü. Yasakların olduğu süreç küçük esnaf için zorlu geçerken, Halk Bankasının esnaf kredisiyle beraber nefes alabildi. 1 Mayıs’tan 2020 yaz sezonu başladı ve Didim yerelinde bazı oteller sezon için hazırlık yaparak kapılarını açtı.
Bayram öncesi bir hareketlilik başladı. Bu hareketlilik Ağustos ayının sonuna kadar devam etti. Ortalama 45 gün büyüklü küçüklü oteller bir şekilde iş yaptı. Didim’de büyük otellerin yarısı açıldı. Açılan otellerde yüksek oranda doluluk vardı.

Bu sezon Didim’i, Didim’i sevenler kurtardı. Genellikle gurbetçilerin geldiği bu sezonda bir nebze olsa da turizmciler nefes alabildi. Bu sezonda İngiliz,Bulgar, Macaristan, Roman ve Balkan ülkelerinden arabalarla yoğun bir geliş sağlandı ve sektöre katkısı oldu. 45 günlük ve kendini kurtarmayan bir sezon oldu. Küçük otellerin durumları sıkıntılı. Birçoğu borç batağındadır. Küçük oteller ve esnaflar için bu iş yeniden devlet tarafından masaya yatırılmalıdır. Turizm ve Maliye Bakanlığının bu işi masaya yatırarak sektörde yeni bir yapılanmaya giderek, sektöre katkı sağlamak gerekiyor. Yoksa iflaslar birbirini sürükleyecektir” ifadelerine yer verdi.

“Deniz turizmi için patlıcanlara sahip çıkmalıyız”
Deniz patlıcanlarının avlanmasına karşılık Didim Turizm Derneği olarak gerekli yerlere, gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Şentürk, “Didim’de bulunan sivil gelişim platformu ile ortak eylem planı hazırladık. Siyasi partileri ziyaret ettik. AKP, CHP, MHP ve İyi Parti deniz patlıcanının avlanmasına kesinlikle karşı olduklarını deklare ettiler. Didim’de siyasi partiler, oluşumlar ve Didim halkı deniz patlıcanı avcılığının karşılarını duracaklarını açıkça ifade ettiler. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının bu bölgede bir bildiri yayınlayarak 30 Ekim tarihinde deniz patlıcanlarının toplanacağı ile ilgili bir tebligat yayınlamış. Didim’de bulunan STK’lar ve Turizm Derneği olarak rapor hazırlayarak bakanlığa göndereceğiz. Ama bu sadece bizlerin yapacağı bir iş değil.
Patlıcanlarında siyasi bir tarafı var ve bu konuda Didim’de bulunan siyasilere büyük bir iş düşüyor. Akıllı ve mantıklı bir şekilde kırmadan, dökmeden bu işe karşı olduğumuzu belirteceğiz.

Deniz patlıcanlarının avlanmasına neden karşı olduğumuz gayet bir şekilde ortada. Bu bölgede denize akan ve denizi kirleten çok fazla etmen var.
Menderes Nehrinin getirdiği atıklar, Balık çiftlikleri, Didim’de yetersiz olan arıtma tesisleri ve denize giren inşaların vücutlarına sürdükleri kimyasallar deniz kirliliğine neden oluyor. Didim’de ki deniz kirliliği artıyor ve atıklar kum tabakasına çöküyor. Kum tabasını yani denizin dibini temizleyen tek anlı ise deniz patlıcanlarıdır. Bir deniz patlıcanı yılda 150 ila 200 ton arası kum temizliyor. Yani deniz patlıcanların avlanması denizdeki eksikliklerinin sonucu deniz kirliliği olacaktır” dedi.